Kommentit ovat pois tähän virkaan

Pastorin blogi: Sanoinkuvaamaton Israel

Heinäkuussa sain nauttia Israelin lämmöstä ja auringonpaahteesta kymmenen päivän ajan. Upean kiertomatkan järjesti ICEJ ja sen johtajana toimi ICEJ:n Suomen toiminnanjohtaja Jani Salokangas. Ryhmässä oli noin 45 nuorta ympäri maailmaa. Tämä itsessään teki jo matkasta ikimuistoisen, riemukkaan ja rikkaan kokemuksen. Matka oli kuitenkin enemmän kuin hyvää seuraa, lämpöä ja aurinkoa. Tässä muutamia ajatuksia, joita Israelin matka minussa herätti.

Jumalan Poika tuli juutalaiseksi

Kymmenen päivän ajan kuljimme Israelia ristiin rastiin, etelästä pohjoiseen, vieraillen Israelin kansan historian ja Raamatun tapahtumien keskeisillä paikoilla. Oli koskettavaa nähdä omin silmin maa ja ympäristö, joka on ollut Raamatun tapahtumien keskipisteenä. Tarkastelimme aavikkoa ja laaksoja, joita Abraham kulki, erämaata, jossa Daavid piileskeli Saulia ja maata, jossa Israelin kansa todisti Jumalan moninaisia ihmeitä. Kävelimme kukkuloilla, joilla Jeesus opetti kansanjoukkoja ja kuljimme Genesaretinjärven rantaa, jossa Jeesus kutsui Pietarin. Kävimme Jeesuksen jalanjäljissä Getsemanen puutarhassa ja sieltä kävelimme Jerusalemin muurien sisälle. Tuomionjulistuksen paikalta kuljimme Via Dolorosaa muurien ulkopuolelle Jeesuksen teloituspaikalle. Välillä olin hämmästyksen ja syvän kiitollisuuden valtaama, välillä peittelin kyyneleitäni.

Samanaikaisesti kun sisimmässäni yritin uppoutua ympäristöön, jossa maailmanhistorian merkittävimmät tapahtumat olivat tapahtuneet, ympäristön tavallisuus ja arkisuus oli käsin kosketeltavissa. Kiertäessämme maata en nähnyt enkeleitä tai ilmestyksiä, eikä nämä ”pyhät paikat” kiiltäneet valkeutta. Hiekka oli hiekkaa ja pöly ja kuumuus konkreettisesti läsnä. Kasvoilla oleva aurinkorasva valui hien mukana silmiin, selfiet epäonnistuivat, pöly tuntui hampaissa ja janon tunne oli jatkuva. Jerusalemin kadut olivat meluisat ja täynnä myyjiä, jotka yrittivät tienata elantonsa. Samalla kun sydän hämmästeli Raamatun tapahtumien ympäristöä, pöly narskui hampaissa, hartaat hetket keskeytyivät huutoihin ja ilotulitusten paukkeeseen. Genesaretinjärven rannalla, jossa Jeesus kutsui Pietarin, me siivosimme nyt muovijätteitä. Vuorenrinteellä, jossa Jeesus opetti vuorisaarnansa, seisoin nyt itse hiki otsalla opettaessani vuorisaarnasta.

Tämän yliluonnollisen ja luonnollisen, pyhän ja arkisen yhdistelmää on vaikea sanottaa, mutta juuri siinä on evankeliumin sanoman toivo ja kauneus. Jeesuksessa Kristuksessa Jumala tuli ihmiseksi, Jumalan Poika juutalaiseksi. Kaikkivaltias tuli keskelle ja osalliseksi kipua, heikkoutta ja kärsimystä. Pyhä imi kirouksemme itseensä. Mitä enemmän mietit sitä – sitä häkellyttävämpää se on. Tätä kosmisen mittakaavan alentumista ja nöyrtymistä on mahdotonta sanottaa. Se on rakkaus, joka täytyy kokea. (1 Jh. 4:9)

Jumala on uskollinen

Matka auttoi myös sisäistämään paremmin juutalaisen kansan historiaa ja sen olemassaolon ihmettä. Kerrotaan että 1600-luvulla Ranskan kuningas Ludvig XIV pyysi matemaatikko ja filosofi Blaise Pascalilta todistusaineistoa ihmeiden olemassaololle. Pascal vastasi kysymyksen välittömästi sanoen: ”Juutalaiset, teidän majesteettinne, juutalaiset”. Mitään kansanryhmää ei ole vainottu, vihattu ja yritetty systemaattisesti tuhota niin monta kertaa kuin juutalaisia. Heitä ovat vainonneet kristityt, muslimit ja ateistit. Juutalaisia ovat yrittäneet hävittää niin muinaiset kansakunnat, kuin modernit länsimaat ja Lähi-idän maat. Israelin valtion syntymisen jälkeen vuonna 1948, arabivaltioiden liittouma hyökkäsi Israeliin, mutta kaikkien hämmästykseksi keskitysleireiltä selvinneet juutalaiset voittivat vihollisensa. Tuon jälkeen Israelia on yritetty vallata ja tuhota useaan kertaan. Tälläkin hetkellä Israel on jatkuvien terrorihyökkäysten kohde ja juutalaisvastaisuus on vahvistuva ilmiö.

Maa, jota katselin ja sen juutalainen kansa on ihme. Se on todistus Jumalan liittouskollisuudesta ja hänen sanansa vankkumattomuudesta. Mikään ei tee hänen sanaansa tyhjäksi. Jumala on uskollinen juutalaisille. Hän on uskollinen myös sinulle ja minulle. Useat profeetat, kuten Hesekiel, profetoi tuhansia vuosia sitten juutalaisen kansan paluusta Israelin maahan. Paluusta, joka tapahtuu meidän silmiemme edessä. ”Minä vien teidät pois kansojen keskeltä ja kokoan teidät väkevällä kädellä ja ojennetulla käsivarrella maista, joihin teidät oli hajotettu.” (Hes. 20:34) ”Minä haen ne kansojen seasta, kokoan ne muista maista ja tuon ne omaan maahansa.” (Hes. 34:13)

Kiitollisuus niistä, jotka ovat käyneet edellä

Kolmanneksi, Israelin matka avasi silmäni elävämmin näkemään sen kuinka Kristuksessa osakseni tullut siunaus on tullut niiden Jumala palvelijoiden kautta, jotka ovat käyneet ennen minua. Jumala armossaan valitsi Abrahamin ja juutalaisen kansan olemaan siunauksen kanava kaikille maailman kansoille. Sana, josta päivittäin ammennamme, on tullut meille juutalaisten kautta. Se on saatavillamme, koska juutalaiset miehet ja naiset palvelivat Jumalaa uhraten jopa henkensä. Puhumattakaan siitä, että Pelastajamme Jeesus tuli tähän maailman juutalaisen kansan kautta.

Olen myös tullut siunatuiksi niistä Jumalan miehistä ja naisista Suomessa ja Euroopassa, jotka ovat kulkeneet ennen minua. Niistä, jotka palvelivat Jeesusta huolimatta pilkasta, häpeästä ja vainosta, jota he kohtasivat. Olen tullut siunatuksi seurakuntien kautta, jotka ovat epätäydellisiä ja rosoisia, mutta jotka ovat pitäytyneet Jumalan Sanan totuuteen ja rukoilleet armoa ja voimaa elää Jumalan kunniaksi. Olen sydämestäni kiitollinen juutalaiselle kansalle ja haluan siunata heitä sydämestäni. Olen kiitollinen Jumalan palvelijoille ja uskoville, jotka ovat seuranneet Kristusta pimeiden aikojen läpi rukoillen ja julistaen ristiinnaulittua Kristusta ja haluan siunata heitä sydämestäni. Olen kiitollinen vanhemmilleni ja haluan siunata heitä sydämestäni. En ole kristitty jonkinlaisessa tyhjiössä, en kehittänyt uskoani itse, vaan olen osallinen siunauksen ketjusta, jonka juuret ovat aina Abrahamissa saakka. Tämän tiedostaminen tekee meistä nöyrempiä. Se ohjaa meitä kiitollisuuteen ja kohti meille annettua tehtävää olla siunauksena juutalaisille ja pakanoille, välittämään Jumalan evankeliumi tuleville sukupolville.

Kiertomatka toi Israeliin Kristukseen uskovia nuoria ympäri maailman. Se on todistus Jumalan Abrahamille antamasta lupauksesta, että hänestä tulisi siunatuksi kaikki maailman kansat. Muista sinun juuresi ja ole kiitollinen niistä. Siunaa Israelia, siunaa kansoja, siunaa seurakuntia, siunaa Herran palvelijoita. Herra antakoon meille armon olla osa tuota siunauksen ketjua, joka ulottuu Abrahamista tähän päivään. Antakoon hän armon meille olla sen siunauksen kanava, jonka lähde on Jeesus Kristus, juutalainen Messias, pelastaja kaikille kansoille.

Ensi vuonna Jerusalemissa!

Pastori Jukka Kakriainen

Kommentit ovat suljettu.